Jolijn Loeckx
Teamcaptain
21/02/2019
WaSH programma in basisschool Adiaké
Het laatste project dat we te zien kregen in Ivoorkust was er eentje met de focus op water, sanitair en hygiëne (WaSH). We bezochten een basisschooltje in Adiaké. Unicef hielp hier met de bouw van een waterpomp en leidingen die zuiver water naar de school brengen zodat de kinderen er hun handen kunnen wassen en drinken. Leerkrachten benadrukken het belang van hygiëne en leren de kinderen goede gewoonten. Er werden ook toiletten gebouwd. Heel belangrijk voor meisjes die anders stoppen met school van zodra hun menstruatie begint.Murielle Ahouré, Ivoriaanse sprintster en wereldkampioen 60m was als ambassadrice van #unicefcotedivoire samen met ons op bezoek in de school.Bij ons afscheid kwamen enkele kinderen de bus achterna gelopen en brachten ze ons verse kokosnoten😍😋🥥🌴
Jolijn Loeckx
Teamcaptain
19/02/2019
l'hôpital Port Bouët
In Ivoorkust bezochten we ook l' hôpital Port Bouët in een arme wijk van Abidjan. Eén van de grotere gezondheidscentra van het land en dus te vergelijken met de ziekenhuizen in België😲. De materniteit van het ziekenhuis heeft veel werk met ongeveer 600 bevallingen per maand. Unicef bouwde hier met de donaties van meters/peters een nieuw bevallingskwartier dat enkele dagen na ons bezoek in gebruik zou genomen worden. De kinderen worden bij de geboorte geregistreerd (wat niet altijd het geval is in Ivoorkust) en opgevolgd op de manier van "Kind en Gezin" in België, inclusief boekje en advies voor voeding.
Naast onze bekende Belg, dj Henri PFR, werden we vergezeld door een bekendheid uit Ivoorkust: de rapster Nash Nouchi die zich als Unicef-ambassadrice bekommert om de straatkinderen in Ivoorkust.
Jolijn Loeckx
Teamcaptain
15/02/2019
U-reporters
Nog zo'n beklijvend project van Unicef: de U-reporters die ook actief zijn in Ivoorkust. Het idee achter de U-reporters is om jongeren - ongeveer 50% van de bevolking in Ivoorkust, maar zelden gehoord - samen te brengen om problemen in de gemeenschap te identificeren, te begrijpen en actie te ondernemen voor een positieve verandering. We zagen deze jongeren bezig met opkuisen van het stationsplein in Yamoussoukro (hoofdstad van Ivoorkust). Ze stonden ervan versteld dat er over zich gesproken werd tot in België. Terecht!
Jolijn Loeckx
Teamcaptain
13/02/2019
plastic afval als bouwstenen
Het project dat mij het meest verrast heeft bij het terreinbezoek in Ivoorkust is dat van de plastic bouwstenen. In mijn ogen is dit een prachtig en allesomvattend project. Unicef bekommert zich zoals geweten om het welzijn van alle kinderen. Dat het onderwijs belangrijk is om de kinderen een toekomst te bieden, hoeft geen betoog meer. In Ivoorkust gaan nog steeds ongeveer 2 miljoen kinderen niet naar school en bovendien zijn de klassen overbevolkt, soms tot 100 leerlingen per klas. Unicef helpt met de bouw van klaslokalen zodat de kinderen er direct voordeel uit halen. Maar wat dit project zo bijzonder maakt is dat Unicef de klaslokalen bouwt met "stenen" die gemaakt worden uit gerecycleerde plastic! In tegenstelling tot de westerse landen bestaat in Ivoorkust (en veel andere landen) geen afvalophaling waardoor de prachtige natuur bezaaid ligt met plastic. In haar zoektocht naar een mogelijke oplossing voor dit probleem kwam Unicef Ivoorkust terecht bij een Colombiaans social profit bedrijf dat plastic gebruikt als grondstof voor bouwstenen. Dankzij onderhandelingen start Unicef Ivoorkust met een dergelijk innovatief pilootproject op Afrikaanse bodem. De voordelen voor de kinderen, bevolking en milieu stapelen zich op:
- Op economisch vlak: de bevolking wordt economisch sterker door een markt voor recyclage te creëren en dus aangemoedigd om de rondslingerende plastic uit de natuur te verzamelen.
- Op het vlak van gezondheid en milieu: Door het verzamelen van de afval verbetert ook de kwaliteit van de omgeving waarin kinderen leven en spelen. Momenteel zijn 60% van de gevallen van malaria, diarrhee en longontstekingen, die een belangrijke doodsoorzaak zijn bij jonge kinderen, zijn gelinkt aan een inadequaat afvalbeleid.
- Op het vlak van educatie: Het plastic afval van Ivoorkust wordt omgezet in veilige, duurzame en goedkope bouwmaterialen via de recyclagemarkt die uitgebouwd wordt. Hiermee kunnen comfortabele klaslokalen gebouwd worden aan een lage kostprijs.
Bekijk zeker eens volgende video:
http://weshare.unicef.org/Share/11865o673j6q6bjv6db8wr1sb766os2a
Nog meer informatie vind je hier:
https://www.unicef.be/nl/plastic-afval-als-bouwsteen-voor-de-toekomst/